امروزه رشته کامپیوتر یکی از پرطرفدارترین رشتهها در تمام دنیا است. تقریباً هر کارمند در هر شرکت و در هر صنعتی، به نوعی به فناوری رایانه متکی است. در زندگی روزمره نیز ما چه برای کارهای مهم و چه امور پیش پا افتاده، از بررسی موجودی بانک در هنگام پیادهروی صبحگاهی گرفته تا سفارش ناهار در کیوسک، به منابع دیجیتال وابسته هستیم.
وجود این فناوریهای پیشرفته، مستلزم وجود افراد حرفهای برای راهاندازی و عملکرد صحیح سرورها، سیستمها و نرمافزارها است. شاید این رشته تا حدی شما را نیز جذب میکند ولی مایلید بدانید که آیا علم کامپیوتر با تواناییها و علایق شما سازگار است؟ این مقاله بسیاری از موضوعات را برایتان روشن میکند.
رشته کامپیوتر چیست؟
رشته کامپیوتر به زبان ساده، مطالعه در زمینه طراحی و ساخت اجزای مختلف کامپیوتر است. این رشته حوزههای زیادی چون مطالعه در زمینه علوم سختافزار، نرمافزار، علم داده و نظریه کامپیوتر را شامل میشود.
با تحصیل در رشته کامپیوتر میتوانیم در زمینههای تحلیل داده، طراحی، شبیهسازی، پردازش، ساخت و راهاندازی دستگاهها و سختافزارهای جدید و نیز عیبیابی، تعمیر، اصلاح و توسعه نرمافزارهای کامپیوتر مهارت کسب نماییم. همچنین با شرکت در کنکور ارشد مهندسی کامپیوتر و انتخاب یکی از گرایشها میتوانیم مطالعات خود را در یکی از حوزهها افزایش دهیم.
چگونه بفهمیم که به رشته کامپیوتر علاقهمند هستیم؟
اگر در مورد اینکه آیا باید وارد رشته کامپیوتر و کدنویسی شوید یا خیر، دچار سردرگمی شدهاید، میتوانید با این علائم میزان علاقه خود را ارزیابی کنید. رشته کامپیوتر برای شما مناسب است اگر:
- فردی پیگیر هستید، مشکلات را به راحتی رها نمیکنید و با انجام تحقیقات و کسب اطلاعات بیشتر به دنبال راه حل مناسب هستید.
- تفکر منطقی و مهارت حل مسئله خوبی دارید.
- علاقه و کنجکاوی زیادی در زمینه علوم و فناوری کامپیوتر و اشتیاق و ایدههای زیادی برای کار روی آن دارید.
- فردی کنجکاو، خلاق و دارای ذهن باز هستید.
- عاشق حل چالشها، معما و پازل هستید.
- توانایی انجام کار گروهی و برقراری ارتباط صحیح با دیگران را دارید
- از سخت کار کردن و صرف ساعات اضافی ابایی ندارید.
- روحیه بسیار رقابتی دارید.
علوم کامپیوتر و کدنویسی برای شما مناسب نیست اگر:
- ثابت قدم نیستید و وقتی کارها میشوند، دست از کار میکشید.
- خلاق نیستید.
- از تفکر منطقی و مهارت حل مسئله برخوردار نیستید.
- صبور و دارای ذهن باز نیستید.
- حاضر نیستید زمان زیادی را صرف نشستن جلوی کامپیوتر کنید.
- به کامپیوتر، فناوری و کدنویسی علاقهمند نیستید و توانایی یادگیری مادام العمر ندارید.
- از شغل و حرفه فعلی خود کاملا راضی هستید.
- فکر میکنید که با علم کامپیوتر و برنامهنویسی میتوانید به سرعت و در مدت زمان کوتاهی مانند سریعا ثروتمند شوید. اما به اهمیت تجربه برای کسب درآمد بیشتر در زمینه علوم کامپیوتر واقف نیستید.
7 نشانه مهم علاقهمندی به رشته کامپیوتر
اکنون اجازه دهید به برخی از مهمترین نشانهها برای ارزیابی میزان علاقه شما به رشته کامپیوتر نگاهی بیندازیم.
خلاقیت
اولین نشانهای که باید به دنبال آن باشید خلاقیت است. داشتن خلاقیت یکی از مهمترین عواملی برای تضمین موفقیت و پیشرفت شما در رشته کامپیوتر و دنیای برنامه نویسی است. خلاقیت به شما کمک میکند تا عناصر و راهکارهای منحصر به فردی را پیادهسازی کنید تا بتوانید به استفاده از برنامه، وب سایت یا نرم افزار کاربران بیشتری را جذب نمایید.
چه شما یک توسعهدهنده بازی رایانهای، توسعهدهنده وب، تخصص یادگیری ماشین، توسعهدهنده نرمافزار یا هر چیز دیگری باشید، خلاقیت نقش کلیدی برای دوام طولانیمدت شما در بازار رقابت ایفا میکند.
پشتکار و صبر
نشانه دیگری که باید به دنبال آن باشید، صبر و پشتکار زیاد است. پایداری و ثبات نه تنها در علوم کامپیوتر و کدنویسی بلکه در هر گزینه شغلی بسیار مهم است. در طول فرآیند کدنویسی و سایر مهارتها ممکن است با خطاها و مشکلات زیادی مواجه شوید و باید با رویی باز از آن استقبال کنید و با پشتکار زیاد به دنبال بهترین راهکارها باشد.
در رشته کامپیوتر توانایی یادگیری چیزهای جدید، پذیرش بازخوردها و انتقادات و چسبیدن به مشکل تا یافتن راه حل مستلزم صبر و پشتکار زیادی است. بنابراین یا این مهارتها را در خود افزایش دهید و یا شغل دیگری غیر از علوم کامپیوتر و برنامه نویسی را انتخاب کنید.
توانایی انجام کار تیمی و برقراری ارتباط
توانایی انجام کار تیمی و داشتن مهارتهای ارتباطی نیز نشانههای بسیار مهمی برای بررسی میزان علاقه شما به رشته کامپیوتر است. در واقع برای انجام هر با افراد زیادی اعم از همکاران و کاربران تعامل دارید و اگر فاقد مهارتهای ارتباطی هستید، تحصیل در این رشته برای شما مناسب نیست.
علاقه به کامپیوتر و فناوری
این مورد نیز کاملا واضح است که اگر میخواهید وارد حوزه کامپیوتر شوید باید کمی به کامپیوتر و فناوری، زبانهای برنامهنویسی، ابزارها، اپلیکیشنها و دیگر نرمافزارهای مرتبط با تکنولوژی علاقه داشته باشید.
انعطاف پذیری
واقعیت این است که کامپیوترها نیز همگام با پیشرفت تکنولوژی دچار تحول و نوآوری میشوند و شما بهعنوان یک تحصیل کرده رشته کامپیوتر باید دانش خود را به روز نگه دارید. آیا مایل به یادگیری اطلاعات جدید و کسب دانش جدید در مورد کامپیوتر هستید؟ اگر روحیه کنجکاوی ندارید، نمیتوانید خود را با تغییرات وفق دهید و مرتباً خود را به روز کنید، برنامهنویسی و رشته کامپیوتر برای شما مناسب نیست.
تفکر منطقی و مهارت حل مسئله
داشتن تفکر منطقی و مهارتهای حل مسئله لازمه تحصیل در رشته کامپیوتر و ورود به بازار کار آن است. تفکر منطقی و مهارتهای حل مسئله به شما این امکان را میدهد تا با دنبال کردن مراحل مختلف به راهکار مناسب دست یابید. همچنین تفاوت بین راهحل صحیح و غیرصحیح را درک کنید، علت اصلی هر مشکل را پیدا کنید و با این راهکارها مشکلات را به بهترین وجه حل نمایید.
عشق به حل معماها، مسائل و چالشهای پیچیده و توانایی شناخت الگوها و راههای حل مشکلات نشانه خوبی برای داشتن این تواناییها است.
توانایی سازماندهی و جزئیات گرایی
توانایی سازماندهی کردن و جزئیات گرا بودن نشانه دیگری بررسی میزان علاقه شما به رشته کامپیوتر و کدنویسی است. سازماندهی به این معناست که برای انجام کارهای خود برنامه دارید و جزئیات گرا بودن یعنی به تمام جزئیات توجه و تمرکز دقیق دارید. این مهارت به خصوص برای کدنویسی و شناسایی خطاها بسیار مهم و حیاتی است.
آیا فردی وقت شناس هستید! آیا اهل برنامهریزی هستید و بهطور منظم کار خود را بررسی میکنید؟ توانایی سازماندهی و جزئیات گرا بودن، نشانه های بسیار مهمی برای بررسی علاقه شما به رشته کامپیوتر و برنامه نویسی است.
سخن پایانی
اگر میخواهید وارد رشته کامپیوتر شوید باید بدانید که تنها داشتن دانش فنی و تسلط بر زبانهای برنامه نویسی کافی نیست، برای موفقیت در این رشته علاوه بر مهارتهای فنی نیاز به مهارتهای نرم چون خلاقیت، صبر و پشتکار، انعطاف پذیری، تفکر منطقی، توانایی حل مسئله، جزئیات گرایی، توانایی برقراری ارتباط و… دارید. پس برای پیشرفت و موفقیت در این رشته، بهتر است قبل از هرگونه تصمیمگیری، میزان این تواناییها را در خود مورد ارزیابی دقیق قرار دهید.