آشنایی با بازار کار مهندسی کامپیوتر نیز مانند دیگر رشته‌ها، یکی از گزینه‌های مهم برای انتخاب این رشته برای تحصیل است. مهندسی کامپیوتر همیشه یکی از پرتقاضاترین گزینه‌های شغلی بوده است. در درجه اول به این دلیل که این رشته دارای شاخه‌ها و تخصص‌های متعددی است و در نتیجه فرصت‌های شغلی زیادی را برای مهندسان کامپیوتر ایجاد می‌کند. با این حال هرچند این یک رشته در حال رشد و یک گزینه شغلی پر تقاضا است اما ورود به بازار کار آن ممکن است شما را دچار سردر گمی کند. اگر شما نیز به این فکر می‌کنید که بعد از تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر در چه زمینه‌هایی می‌توانید فعالیت کنید، با ما همراه باشید. در ادامه با این رشته و بازار کار و آینده شغلی آن بیشتر آشنا خواهیم شد.

مهندسی کامپیوتر چیست؟

قبل از صحبت راجع به بازار کار مهندسی کامپیوتر بهتر است به معرفی این رشته بپردازیم. مهندسی کامپیوتر یک رشته فنی است که علوم طراحی، ساخت، پیاده‌سازی و نگهداری نرم‌افزار و اجزای سخت‌افزاری سیستم‌های محاسباتی مدرن را شامل می‌شود. مهندسی کامپیوتر تلفیقی از علوم کامپیوتر و مهندسی برق است که در طول سه دهه گذشته به عنوان یک رشته مجزا تکامل یافته است. مهندسی کامپیوتر بر پایه تئوری‌ها و اصول محاسبات، ریاضیات، علوم و مهندسی استوار است و از این نظریه‌ها و اصول برای حل مسائل فنی از طریق طراحی سخت‌افزار، نرم‌افزار، شبکه‌ها و فرآیندهای محاسباتی استفاده می‌کند.

کار مهندسی کامپیوتر چگونه است 1

بازار کار گرایش های علوم کامپیوتر

امروزه کامپیوتر در زندگی روزمره ما نقش بسیار پر رنگی دارد. بازار کار مهندسی کامپیوتر و رشته‌های مرتبط همواره در حال رشد است و به سبب اتکای فزاینده به فناوری، تقاضاهای وسیعی برای متخصصان ماهر این رشته در صنایع متنوع وجود دارد. مهندسی کامپیوتر فرصت‌های شغلی فراوانی را در دنیای تکنولوژی‌محور امروزی ارائه می‌دهد. تقریباً هر صنعتی به سیستم‌های کامپیوتری، نرم‌افزارها و شبکه‌ها متکی است که تقاضای زیادی برای مهندسین کامپیوتر واجد شرایط ایجاد می‌کند.
شاید بتوان گفت که مهندسان کامپیوتر و فناوری اطلاعات به‌خصوص در بخش نرم افزار به شرط ارتقا مهارت‌های خود، تقریباً با معضل بیکاری مواجه نخواهند شد. از شرکت‌های فناوری گرفته تا استارت‌آپ‌های نوآور، شرکت‌‌های تولیدی و مراکز صنعتی، طیف گسترده‌ای از سازمان‌ها وجود دارند که فعالانه به دنبال بکارگیری متخصصان مهندسی کامپیوتر هستند. به حدی که بازار کار رشته کامپیوتر علاوه بر استخدام فارغ‌التحصیلان گاهی ظرفیت پذیرش دانشجویان دو سال آخر را نیز دارد.
آشنایی با بازار کار گرایش های علوم کامپیوتر از آن نظر حائز اهمیت است که چشم شما را بر روی بازار کار رشته کامپیوتر، مشاغل این رشته، مهارت‌هایی موردنیاز، میزان درآمد و…. باز می‌کند تا با شناخت مشاغل این حوزه و ارزیابی استعداد و شخصیت خود، تصمیم‌‌گیری بهتری داشته باشید.

گرایش‌های مهندسی کامپیوتر

به‌طور کلی به افرادی که در یکی از گرایش‌های مهندسی کامپیوتر تحصیل کرده باشد، مهندس کامپیوتر گفته می‌شود. شما می‌توانید شغل مهندسی کامپیوتر موردنظر خود را با توجه به گرایش، مهارت و علاقه خود از میان انواع گزینه‌های موجود انتخاب کنید.
رشته مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی دارای دو گرایش اصلی سخت‌افزار، نرم‌افزار و گرایش فناوری اطلاعات است. گرایش‌های این رشته در مقطع کارشناسی ارشد نیز به شاخه‌های دیگری تقسیم می‌شوند. قبل از بررسی بازار کار رشته کامپیوتر و موقعیت‌های شغلی آن به معرفی گرایش‌های اصلی مهندسی کامپیوتر خواهیم پرداخت.

کار مهندسی کامپیوتر چطور است

گرایش مهندسی نرم‌افزار

گرایش مهندسی نرم‌افزار شامل کسب دانش و مهارت در زمینه زبان‌های برنامه‌نویسی، سیستم‌های عامل و همچنین طراحی الگوریتم‌ها است.گرایش نرم‌افزار در بازار کار مهندسی کامپیوتر از وضعیت ایده‌آلی برخوردار است. شغل یک مهندس نرم افزار مستلزم توسعه نرم افزار و نیز نگهداری و ارتقاء آنهاست.

گرایش مهندسی سخت‌افزار

گرایش مهندسی سخت‌افزار شامل کسب دانش و مهارت در زمینه طراحی و کنترل سخت‌افزارها، قطعات، بردها و تجهیزات سیستم‌های کامپیوتری است. مهندسان سخت افزار بر خلاف گرایش نرم‌افزار، بیشتر با اجزای فیزیکی کامپیوتر سروکار دارند. از این رو موفقیت در این حوزه مستلزم داشتن درک درستی از قطعات و تجهیزات مختلف کامپیوتر است.

گرایش فناوری اطلاعات

گرایش فناوری اطلاعات شامل استفاده از سیستم‌های کامپیوتری برای مدیریت، پردازش، حفاظت و تبادل اطلاعات است. فناوری اطلاعات یک حوزه تخصصی گسترده است که زیرشاخه‌ها و تخصص‌های مختلفی را شامل می‌شود. هدف مشترک آن‌ها استفاده از سیستم‌های فناوری برای حل مسائل و رسیدگی به اطلاعات است. فناوری اطلاعات یکی از محبوب‌ترین گرایش‌های مهندسی کامپیوتر است که بازار کار آن در سال‌های اخیر در ایران نیز رونق بسیار خوبی دارد.
مطالعه منابع کنکور کارشناسی ارشد فناوری اطلاعات روشی موثر برای موفقیت علاقه‌مندان تحصیل در این رشته است.

کار مهندسی کامپیوتر چگونه است؟ 1

گزینه های شغلی در بازار کار مهندسی کامپیوتر

مدت‌‌هاست که مهندسی کامپیوتر تمرکز اصلی شغلی برای جوانان، باهوش و جاه‌طلب باقی مانده است. همانطور که اشاره شد این رشته به سبب داشتن فرصت‌های شغلی متعدد و پردرآمد در سراسر دنیا تقاضای زیادی دارد. اغلب فارغ‌التحصیلان به شرط داشتن مهارت‌های لازم می‌توانند در مدت زمان کوتاهی شغل مورد‌نظر خود را یافته و وارد بازار کار این رشته شوند. آن‌ها این فرصت را دارند که مسیر شغلی خود را از طیف گسترده‌ای از گزینه‌ها انتخاب کنند. برخی ممکن است به دنبال درآمد خوب باشند، در حالی‌که برخی دیگر رشته‌ای را انتخاب می‌کنند که به آن علاقه دارند و امکان کشف مهارت‌های بالقوه را برایشان فراهم می‌کند. از مهم‌ترین فرصت‌های شغلی موجود در بازار کار مهندسی کامپیوتر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مهندسی ساخت
  • مهندسی تولید
  • پژوهشگر صنعتی
  • طراحی سیستم
  • امنیت شبکه و اطلاعات
  • طراحی وب سایت
  • اپراتور نرم‌افزار
  • خدمات و تعمیرکار کامپیوتر
  • مدیریت پروژه‌های کامپیوتری
  • طراحی و راه‌اندازی برنامه‌های نرم‌افزاری
  • توسعه‌دهنده نرم‌افزار و سخت‌افزار
  • کارشناس سیستم (مانند کارشناس شبکه، کارشناس بانک اطلاعاتی)
    و…

لازم به ذکر است که فرصت‌های شغلی فارغ التحصیلان کامپیوتر متناسب با سطح مدارک تحصیلی آن‌ها مشخص می‌شود. برای مثال بازار کار لیسانس علوم کامپیوتر شامل فرصت‌های شغلی مشابه مهندسین نرم‌افزار است، اما برای فارغ‌التحصیلان دارای مدراک بالاتر بیشتر به صورت مشاغل مدیریتی و حل مسائل تئوریک است. برای آنهایی که تحصیلات خود را تا مقطع دکترا ادامه می‌دهند نیز علاوه بر موارد ذکرشده، امکان فعالیت به‌عنوان هیئت علمی در دانشگاه نیز وجود دارد.

کار مهندسی کامپیوتر

مهارت‌های لازم برای ورود به بازار کار مهندسی کامپیوتر

فارغ‌التحصیلان تمامی گرایش‌های مهندسی کامپیوتر برای ورود به بازار کار کامپیوتر به غیر از دانش تئوری باید دارای مهارت‌ها و ویژگی‌های دیگری نیز باشند. به‌طور کلی مهارت‌های لازم برای ورود به این حرفه به دو دسته مهارت‌های نرم و مهارت‌های سخت تقسیم می‌شود. مهارت‌های سخت شامل توانایی‌ها و مهارت‌های قابل آموزش و مهارت‌های نرم شامل توانایی‌هایی ذهنی هستند که با نام «مهارت‌های فردی» یا «مهارت‌های ارتباطی» نیز شناخته می‌شوند. موفقیت در بازار کار این صنعت مستلزم داشتن ترکیبی از مهارت‌های نرم و دانش فنی است:

مهارت‌های سخت:

  • آشنایی با سیستم عامل‌ها
  • مهارت‌های سخت افزاری چون توانایی تحلیل، طراحی و ارزیابی مجموعه‌های سخت‌افزاری
  • مدیریت پایگاه داده
  • ساخت، راه‌اندازی و عیب‌یابی و تعمیر سیستم‌ها
  • آشنایی با زبان‌های برنامه‌نویسی
  • مهارت‌های کدنویسی
  • آشنایی با شبکه‌های کامپیوتری و معماری سخت‌افزار
  • آشنایی با مهندسی دیجیتال و ریزپردازنده‌ها

مهارت‌های نرم:

  • مهارت‌های ارتباطی گفتاری و نوشتاری قوی
  • مسئولیت پذیری
  • روحیه کار تیمی
  • روحیه جستجوگر
  • مهارت حل مسئله
  • خلاقیت
  • تفکر انتقادی

درامد رشته مهندسی کامپیوتر

یکی از عوامل اصلی که مهندسی کامپیوتر را به یک انتخاب شغلی جذاب تبدیل می‌کند، پتانسیل دریافت حقوق بالا است. با افزایش تقاضا برای مهندسین کامپیوتر ماهر، اغلب شرکت‌ها مایل به ارائه بسته‌های رقابتی برای جذب و حفظ استعدادهای برتر هستند. ترکیبی از دانش تخصصی و توانایی کمک به پیشرفت‌های تکنولوژیکی کلیدی، اغلب به دریافت حقوق و مزایای شغلی بالاتر می‌انجامد.
فرصت‌های شغلی در بازار کار مهندسی کامپیوتر اغلب جزء مشاغل پردرآمد فناوری محسوب می‌شوند. با این حال بازار کار و درامد رشته مهندسی کامپیوتر چه در ایران و چه در دیگر کشورها به عوامل مختلفی چون تحصیلات، تجربه، محل و موقعیت کار، مسئولیت شغلی و نقش آن‌ها بستگی دارد. این میزان درآمد در ایران با توجه به فاکتورهای مذکور به‌طور متوسط در حدود 30 تا 90 میلیون تومان در ماه است. برای نمونه:

  • کارشناسان نرم افزار، طراح وب، برنامه نویس وب، کارشناس فناوری اطلاعات، مهندس پشتیبان، کارشناس فنی به طور میانگین 15 تا 30 میلیون
  • عناوین شغلی چون سرپرست انفورماتیک، مدیر فنی و پشتیبانی، کارشناس ارشد نرم افزار، سرپرست فناوری اطلاعات به طور میانگین 25 تا 40 میلیون
  • مدیریت و در مشاغل مدیر فناوری اطلاعات، مدیر پشتیبانی، مدیر نوآوری، مدیر پروژه به طور میانگین بالای 40 میلیون

کار مهندسی کامپیوتر چگونه است

بازار کار مهندسی کامپیوتر در خارج از ایران

مهندسی کامپیوتر از رشته‌هایی است که در صورت داشتن تجربه و مهارت خوب، می‌توان از مزایای شغلی و درآمدی خوبی از آن در سراسر دنیا برخوردار شد. با توجه به نیاز تمامی حوزه‌ها به فناوری‌های مرتبط با رایانه، بازار کار رشته کامپیوتر در سراسر جهان دائماً در حال پیشرفت است و روزبه‌روز بر اهمیت آن افزوده می‌شود. به تبع میزان تقاضای کشورهای پیشرفته به جذب متخصصین این حوزه نیز هر ساله بالاتر و بالاتر می‌رود. از کشورهای برتر در زمینه جذب مهندس کامپیوتر و رشته‌های مرتبط می‌توان به کشورهای آمریکا، آلمان، سوئیس، کانادا، استرالیا، دانمارک و انگلستان اشاره کرد.

سخن پایانی

اکنون که با گزینه‌های شغلی برتر فناوری در بازار کار مهندسی کامپیوتر را آشنا شدید، امیدواریم با شفافیت بیشتری در انتخاب مسیر خود گام بردارید. به کاوش ادامه دهید و موردی را که برایتان مناسب‌تر است را بیابید. همه فرصت‌های شغلی موجود در این بازار به سرعت در حال رشد هستند و تمامی افرادی که توانایی‌ها و مهارت‌های لازم را کسب کنند، مطمئناً می‌توانند در این صنعت پررونق و پرسود، شغلی مناسب برای خود بیابند.

همچنین هر گونه سوالی در مورد کلاس‌های آنلاین کنکور کامپیوتر و یا تهیه فیلم‌ها و یا رزرو مشاوره تک جلسه‌ای تلفنی با استاد امین شکری دارید می‌توانید به طرق زیر از تیم پشتیبانی بپرسید:

کانال تلگرام نکته طلایی: @noktetalaee

به این مقاله امتیاز دهید