مهندسان نرم افزار قهرمانان گمنام بخش دیجیتال هستند. به لطف مهارتهای آنها (و البته شگفتیهای مهندسی مدرن) است که دستگاهها و رایانههای ما روز به روز پیشرفتهتر شده و تبدیل به ابزار ارزشمندی شوند که امروزه در هر مکان و موقعیتی از آنها استفاده میکنیم. اگر به دنبال شغلی چالشبرانگیز هستید تا بهواسطه آن با رایانه کار کنید و در عصر تکنولوژی بر جامعه تأثیر بگذارید. مهندس نرم افزار شدن را در نظر بگیرید.
این مقاله چگونگی تبدیل شدن به یک مهندس نرمافزار، از شروع کسب درآمد گرفته تا نحوه پیشرفت در آن را به شما نشان میدهد.
چشم انداز شغل مهندس نرم افزار
طبق اداره آمار کار (BLS)، توسعهدهندگان نرمافزار باید منتظر رشد اشتغال 22 درصدی از سال 2020 تا 2030 باشند. این نرخ بسیار سریعتر از پیشبینی رشد متوسط ملی برای همه مشاغل (8 درصد) است. مهندسان نرم افزار میتوانند تقریباً در هر صنعتی حتی صنایع خارج از فناوری فعالیت کنند و معمولا از چشمانداز شغلی امیدوارکننده، یادگیری مادامالعمر، موقعیتهای کاری انعطافپذیر، حقوقهای بالاتر از حد متوسط، تأثیر اجتماعی و دیگر مزایای شرکتی مانند پاداشهای سالانه و پروژههای چالشبرانگیز برخوردارند.
انواع سازمانها، از شرکتهای بزرگ فناوری مانند گوگل، آمازون، فیس بوک و لینکدین گرفته تا دیزنی و کالجهای محلی، مهندسان نرم افزار را برای مدیریت پروژهها و توسعه نرم افزار به کار میگیرند. بنابراین هرچند فرآیند ارتقاء مهارت در این رشته مستلزم تعهد و صبر قوی است، پاداشهای شغلی که ارائه میدهد ارزش تلاش را دارد.
مهندسی نرم افزار دقیقا چیست؟
طبق تعریف اداره آمار کار، مهندس نرم افزار کسی است که برنامههای کاربردی یا برنامههای کامپیوتری را طراحی میکند. به طور کلی مهندسی نرم افزار به تمرین ساخت، نگهداری و بهبود نرمافزارهای کامپیوتری و سیستمهای شبکه اشاره دارد. مهندسان نرم افزار دانش گستردهای راجع به زبانهای کدنویسی، توسعه نرم افزار و اصول مهندسی دارند و با به کارگیری چنین اصولی، تحلیلهای پیچیدهای را برای توسعه سیستمها و محصولات نرم افزاری سفارشی انجام میدهند.
هرچند شرح شغل مهندس نرم افزار در صنایع مختلف، متفاوت است، اکثر متخصصان این رشته مجموعه اصول و مسئولیتهای یکسانی را به اشتراک میگذارند.
مراحل تبدیل شدن به یک مهندس نرم افزار
کاری که این کدنویسها انجام میدهند میتواند دلهرهآور و حتی غیرقابل درک به نظر برسد. اما به لطف گسترش گزینههای آموزشی علوم کامپیوتر، ورود به حوزه مهندسی نرمافزار هرگز به سادگی این دوران نبوده است؛ حتی با تجربه اندک یا بدون هیچ نوع سابقه در صنعت. تنها چیزی که لازم است سطح مطلوبی از جاهطلبی، سختکوشی، آیندهنگری و سازگاری است. بحث خود را با ذکر چند مرحله کلیدی تبدیل شدن به یک مهندس نرم افزار ادامه میدهیم:
برنامه ریزی مسیر شغلی خود
اگرچه بسیاری از مهارتهای مهندسی نرمافزار (یا کدنویسی) قابل انتقال هستند، علاقهمندان به این رشته باید یک مسیر شغلی در ذهن داشته باشند. درک تمایز بین مهندسی نرم افزار و حوزههای مرتبط مانند برنامهنویسی وب در مرحله اولیه برنامهریزی شغلی بسیار مهم است.
آموزش
به طور کلی، سه مسیر اصلی وجود دارد که علاقهمندان به مهندسی نرم افزار میتوانند برای آموزش این مهارت طی کنند: برنامه نویسی بوت کمپ، کالج و آموزش خودگردان. گزینه ای که انتخاب میکنید به ترجیحات، شرایط و سبک زندگی شما بستگی دارد. هر مسیر دارای مزایا و معایب خاص خود است که قبل از ثبت نام در یک دوره باید در نظر بگیرید!
راه سنتی برای تبدیل شدن به یک مهندس نرم افزار، کسب مدرک لیسانس یا کنکور ارشد مهندسی کامپیوتر یا رشته مشابه مانند علوم کامپیوتر، فناوری اطلاعات و امنیت سایبری است و مدرک دانشگاهی همچنان پذیرفته شدهترین راه برای ورود به این حوزه است.
کسب تجربه
چه به دنبال تغییر شغل باشید چه به تازگی مدرک گرفته باشید، یکی از بهترین راهها برای یافتن شغل بهعنوان مهندس نرم افزار کسب تجربه کاری واقعی است. شرکت در یک دوره کارآموزی، کار داوطلبانه، پروژههای شخصی و تمرین مهارت های کدنویسی در خارج از کلاس و دیگر فرصتهای کاری گزینههای عالی برای شروع هستند. این نقشها میتوانند به شما کمک کنند تا تجربهای را که برای موفقیت در بازار کار این رشته نیاز دارید، به دست آورید.
گرفتن گواهینامه
اگر میخواهید شانس خود را برای انتخاب شدن توسط کارفرمایان به حداکثر برسانید، به گرفتن گواهینامه فکر کنید. گواهینامهها در فضای حرفهای امروزی بسیار ارزشمند هستند، زیرا تجربه شما را برای کارفرمایانی که به دنبال نامزدهای سطح بالا هستند، تأیید میکنند و باعث میشوند که شما در سطحی بالاتر از سایر متقاضیان قرار بگیرید. OCA، OCP، MCSD و CSSLP برخی از گواهینامههای مهم و معتبر مهندسی نرم افزار هستند.
نمونه کار
داشتن نمونه کار کدنویسی، یک مزیت کلیدی برای همه مهندسین نرم افزار مشتاقی است که به دنبال یافتن شغل مناسب هستند. این مجموعه جامع اغلب اولین برداشتی است که استخدام کنندگان از شما دارند و میتوانند تطبیقپذیری و دانش عمومی شما را به عنوان یک مهندس نرم افزار آماده به کار به آنها منتقل کنند. بنابراین برای ساخت نمونه کار زمان بگذارید.
درخواست برای مشاغل
پس از آموزش، دریافت گواهینامه و تهیه نمونه کار، آماده ارائه درخواست برای موقعیتهای مهندسی نرم افزار هستید. با ترسیم اهداف و ترجیحات شغلی خود شروع کنید. رزومه، نمایه لینکدین و سایر مواد کاربردی مرتبط را به روز کنید تا مطمئن شوید که کارفرمایان احتمالی به تصویری بهروز از مهارتها و قابلیتهای شما دسترسی دارند.
برای تبدیل شدن به یک مهندس نرم افزار روی چه زبان های برنامه نویسی باید تمرکز کنید؟
زمانیکه بهعنوان یک مهندس نرم افزار شروع به کار میکنید، تشخیص بهترین زبان برنامهنویسی میتواند چالشبرانگیز باشد. خوشبختانه، مجبور نیستید مجموعه مهارتهای خود را بهتنهایی انتخاب کنید. ما در زیر لیستی از پرتقاضاترین مهارتهای کدنویسی در بازار امروز را برای شما ارائه دادهایم:
- java script
- python
- Go
- Java
- HTML/CSS
- SQL
- Typescript
- #C
- ++C
چه مدت طول می کشد تا یک مهندس نرم افزار شویم؟
پاسخ به شما بستگی دارد! زمان مورد نیاز برای تبدیل شدن به یک مهندس نرم افزار بر اساس مسیر تحصیلی مورد نظر شما متفاوت است. به عنوان مثال تحصیلات دانشگاهی معمولی، مثلا گرفتن مدرک رشته کامپیوتر در حدود چهار سال به طول میانجامد. دریافت مدرک یک فرآیند آهسته اما جامع و فارغالتحصیلی یک دستاورد قابلتوجه است.
چنانچه میخواهید هرچه زودتر شغل کدنویسی را شروع کنید و در حین ادامه کار، مهارت و تجارب شغلی ارزشمندی کسب کنید، میتوانید ثبتنام در یک بوت کمپ را نیز در نظر بگیرید. اغلب دورههای بوت کمپ از سه تا شش ماه متغیر است.
وظایف یک مهندس نرم افزار
- مهارت در برنامهنویسی و مسلط بر ساختار دادهها و الگوریتمها
- تسلط بر بیش از یک زبان برنامهنویسی
- آشنا با رویکردهای مختلف طراحی
- امکانسنجی عملیات نرم افزار از طریق تعریف مسئله، ارزیابی، آنالیز و ارائه راهکار
- مستندسازی و نشان دادن راهکارها با ایجاد فلوچارتها، نمودارها، مستندات، نمودارها، طرحبندیها و…
- تست و ارزیابی نرمافزار بهمنظور اطمینان از کارکرد صحیح آن و رفع مشکلات
- پشتیبانی از نرمافزارهای موجود، بهروزرسانی و رفع اشکالات
- مدیریت پروژههای نرمافزاری و هماهنگی با طراحان، توسعهدهندگان و تستکنندگان
- بهبود عملیات با آنالیز سیستمها و ارائه توصیههایی برای سیاستهای ناکارآمد
- بهروزرسانی مهارتهای خود و آموزش سایرین راجع به تکنولوژیهای جدید صنعتی
- توسعه راهکارهای نرم افزاری جدید، متناسب با نیازهای فعلی کسب و کار
- دریافت و صدور مجوز نرمافزار در صورت نیاز
مهارتهای موردنیاز مهندس نرم افزار
مهارتهای موردنیاز یک مهندس نرم افزار شامل دو دسته مهارتهای فنی و مهارتهای نرم است. مهارتهای فنی به مهارتهای مرتبط با توسعه و پیادهسازی نرمافزارها اطلاق میشود و اما مهارتهای نرم مکمل مهارت فنی و شامل مهارتهای مرتبط با مدیریت، برقراری ارتباطات بین فردی و کارگروهی است که اهمیت آن از مهارتهای فنی کمتر نیست. مهارتهای نرم موردنیاز برای این رشته عبارت است از:
- توانایی انجام کارگروهی
- توانایی برقراری ارتباط مؤثر با افراد
- توانایی مدیریت زمان و برنامهریزی
- تفکر خلاق و توانایی حل مسئله
- توانایی درک نیازهای مشتریان
- توانایی ارتقا دانش و یادگیری مداوم
- توانایی مدیریت پروژهها و هماهنگی با تیمهای مختلف
- توجه دقیق به جزئیات
سخن پایانی
قدم گذاشتن در حوزه مهندسی نرم افزار ممکن است دشوار به نظر برسد، اما مانند هر شغل دیگر مجموعهای از مراحل است که هنگام برنامهریزی برای تبدیل شدن به آن باید تک تک این مراحل را طی کنید. بنابراین قبل از انتخاب، نگاهی واقعبینانه به خودتان، نحوه یادگیری، زمان و علایقتان بیندازید.
مهندسی نرم افزار یک رشته جذاب، انعطافپذیر، پر تقاضا با حقوق عالی است و شما نیز اگر ذهنتان را بر روی آن متمرکز کنید، میتوانید. اگر مایلید به برداشتن گامهای بیشتری در این مسیر شغلی هستید، میتوانید بر روی مشاوره و راهنمایی کارشناسان ما حساب کنید.