با وجود اینکه امروزه کنکور کارشناسی ارشد علوم کامپیوتر طرفداران خود را دارد، برخی دانشجویان این رشته مایل به تغییر رشته از علوم کامپیوتر به مهندسی کامپیوتر هستند. این دانشجویان میتوانند با اطلاع از شرایط و نحوه تغییر رشته برای تغییر رشته اقدام نمایند. مراحل تغییر رشته بسته به گروه آموزشی دانشگاه ممکن است متفاوت باشد، اما اغلب اصول و ضوابط یکسانی دارد. با ما همراه باشید تا با نحوه تغییر رشته و شرایط لازم برای آن بیشتر آشنا شوید.
مهمترین عوامل موثر در تغییر رشته
تغییر رشته از علوم کامپیوتر به مهندسی کامپیوتر نیز مانند دیگر رشتهها ممکن است به دلایل متعددی صورت گیرد. از جمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس نیاز برای دنبال کردن علاقه در سایر رشتهها
- امکان تحصیل و پژوهش به صورت بین رشتهای
- کم ارزش بودن تحصیل در برخی رشتهها
- بهرهمند شدن از فرصتهای شغلی مناسبتر
- کسب مهارتهای خاص متناسب با شرایط حاکم بر دنیا
- شرایط شغلی و محیط کار متناسب با رشته تحصیلی
تفاوت بین علوم کامپیوتر و مهندسی کامپیوتر
قبل از پرداختن به نحوه تغییر رشته از علوم کامپیوتر به مهندسی کامپیوتر، بهتر است کمی بیشتر راجع به تفاوت این دو رشته بدانیم. چرا که کسب اطلاعات کامل درباره تفاوت این دو رشته میتواند در انتخاب رشته و تغییر رشته بسیار موثر باشد.
رشته علوم کامپیوتر و مهندسی کامپیوتر از نظر فنی تفاوتهای زیادی با هم دارند. هر دو این رشته مبتنی بر فناوری کامپیوتری هستند، اما بر جنبههای مختلف این فناوری متمرکزند. به همین سبب امروزه این دو رشته در سطح دانشگاهی به صورت دو رشته مجزا تعریف میشوند. علوم کامپیوتر بهعنوان شاخهای از ریاضیات و مهندسی کامپیوتر بهعنوان شاخهای از مهندسی برق توسعه یافت.
تفاوت اصلی این دو رشته در این است که علوم کامپیوتر نظریتر و مناسب افراد علاقهمند به انجام تحقیق، تحلیل و استراتژی است. مهندسی کامپیوتر عملیتر و بیشتر مناسب افراد علاقهمند به ساختن و طراحی سختافزارها است. اگر بخواهیم تفاوت بین علوم کامپیوتر و مهندسی کامپیوتر را در یک جمله خلاصه کنیم، میگوییم که علوم کامپیوتر با دادهها و الگوریتمها سروکار دارد درحالی که مهندسی کامپیوتر بر روی سختافزار و سیستم عامل متمرکز است.
دلیل اینکه کسی ممکن است مایل به تغییر رشته از علوم کامپیوتر به مهندسی کامپیوتر باشد این است که میخواهد دانش خود را در دنیای واقعی به کار گیرد. مثلا وب سایتها یا نرمافزارهایی را برای حل مشکلات دنیای واقعی طراحی کند.
نحوه تغییر رشته از علوم کامپیوتر به مهندسی کامپیوتر
رشته مهندسی کامپیوتر از سال ۱۳۶۵ از رشته علوم کامپیوتر جدا و به صورت یک گرایش مجزا در دانشگاههای سراسر کشور ارائه شد. تغییر رشته از علوم کامپیوتر به مهندسی کامپیوتر به آسانی ممکن نیست و تنها با داشتن شرایط خاص و بر اساس قوانین و آییننامههای آموزشی دانشگاه مبداء و مقصد و موافقت مدیر گروه امکانپذیر است.
مثلا شرط لازم برای تغییر رشته و دانشگاه استفاده از کارنامه سبز ثبتنام در دانشگاه پذیرفته شده است. کارنامه سبز کارنامهای است که به شانس قبولی کد رشتههای پایینتر برای داوطلبان اشاره دارد و داوطلبان تنها بر اساس آن میتوانند برای تغییر رشته و دانشگاه اقدام کنند.
هر داوطلب برای تغییر رشته باید ابتدا در دانشگاه پذیرفتهشده ثبتنام و یک ترم تحصیلی در این دانشگاه تحصیل کند. در همین زمان فرم درخواست تغییر رشته را پر کرده و همراه به کارنامه سبز به دانشگاه مبدا و مقصد ارائه دهد.
دانشجو پس از طی مراحل ذکرشده باید منتظر تاییدیه واحد آموزشی بماند و در صورت موافقت با تقاضای وی برای تغییر رشته از علوم کامپیوتر به مهندسی کامپیوتر میتواند در ترم تحصیلی جدید در رشته جدید انتخاب واحد کند.
شرایط تغییر رشته از علوم کامپیوتر به مهندسی کامپیوتر
همانطور که اشاره شد، دانشجویان در صورت داشتن شرایط لازم برای تغییر رشته و البته موافقت گروه آموزشی دانشگاه میتوانند برای تغییر رشته از علوم کامپیوتر به مهندسی کامپیوتر در دانشگاه اقدام کنند. این شرایط بسته به دانشگاه ممکن است تا حدی متفاوت باشد. اما اغلب موارد زیر را در بر میگیرد:
- دانشجو بر طبق کارنامه محرمانه، باید کد رشته مورد تقاضای خود را در دانشگاه کسب کرده باشد.
- دانشجو برای تغییر رشته بایستی حداقل 24 واحد در دو ترم مجزا در رشته در حال تحصیل گذرانده باشد.
- معدل دانشجو باید بالای 12 بوده و ادامه تحصيل دانشجو در رشته قبلي از نظر مقررات آموزشي(مشروط، انضباطي و ..) بلامانع باشد.
- رشته مورد تقاضای دانشجو در رشتههای دانشگاه محل تحصیل وی وجود داشته باشد.
- دانشجو برای تغییر رشته باید از سنوات تحصیلی کافی برخوردار باشد. با توجه به محدوديت سنوات مجاز تحصيل، چنانچه دانشجو قادر به تمام کردن رشته جديد در سنوات مجاز باقيمانده نباشد، از تحصیل محروم میشود.
- نمره اکتسابی دانشجو در کنکور سراسری نبایست از نمره کشوری رشته مورد تقاضا در دانشگاه کمتر باشد.
- هر دانشجو در هر دوره تحصیلی تنها یک بار مجاز به تغییر رشته است.
- درصورت تغییر رشته، معادلسازی دروس تنها در دورههای هم عرض امکانپذیر است.
- تغییر رشته از دورههای پایين به دورههاي بالاتر، نوبت دوم به روزانه، غيرحضوري به نيمهحضوري و حضوري ناممکن است.
کلام آخر
هر ساله دانشجویان زیادی به دلیل عدم انتخاب رشته مناسب، مایل به تغییر رشته از علوم کامپیوتر به مهندسی کامپیوتر یا رشتههای دیگر هستند که تنها بسته به برخی شرایط و ضوابط خاص امکانپذیر است. بهترین گزینه انتخاب آگاهانه و استفاده بهینه از فرصتهای پیش روی برای برداشتن این چالش از پیش روی شما است.