انتخاب رشتۀ مناسب و ورود به دانشگاه، از مهم‌ترین تصمیماتی است که هر فردی با آن مواجه می‌شود. بسیاری از افراد رشتۀ کامپیوتر را به‌عنوان یکی از رشته‌های پرطرفدار، محبوب و دارای متقاضی زیاد می‌شناسند. یکی از مسائلی که افراد خواهان رشته‌های پرمتقاضی با آن روبه‌رو می‌‌شوند، افزایش رقابت و بالا بودن استرس کنکور برای به‌دست آوردن قبولی در رشتۀ مورد نظر می‌‌باشد.
در رشتۀ کامپیوتر، پیش از آن‌که افراد را با اسم و رسم دانشگاه استخدام کنند؛ به مهارت او در زمینه‌های مختلف توجه خواهند کرد. با درنظر گرفتن این اصل، می‌توانید به‌راحتی و بدون شرکت در کنکور در رشتۀ کامپیوتر در دانشگاه تحصیل کنید. روشی که شاید برخی از افراد با آن آشنایی نداشته باشند، حضور در دانشگاه و انتخاب رشتۀ مورد نظر بر اساس سوابق تحصیلی شخص می‌باشد.
در این نوشتار می‌خواهیم روش ورود به رشتۀ کامپیوتر را بدون شرکت در کنکور مورد بررسی قرار دهیم و نکاتی را در این زمینه ارائه کنیم. پیش از ورود به بحث، مروری بر اهمیت رشتۀ کامپیوتر خواهیم داشت.

چرا رشته کامپیوتر؟

همراه با پیشرفت لحظه به لحظۀ تکنولوژی و افزایش استفاده از کامپیوتر و برنامه‌های کاربردی آن برای انجام کار‌هایی در زمینۀ اجتماعی، اقتصادی، علمی و… رشتۀ کامپیوتر نیز گسترده‌تر و پیشرفته‌تر می‌شود. به تبع این گستردگی و پیچیدگی، نیاز به افراد متخصص در رشتۀ کامپیوتر افزایش یافته و این موضوع باعث احساس نیاز بیشتر به نیروی کار متبحر و زیاد شدن فرصت‌های شغلی در این زمینه می‌شود.

رشتۀ کامپیوتر شامل طراحی و توسعه دادن سیستم‌های مبنی بر کامپیوتر و دستگاه‌های پیچیدۀ منطق دیجیتال می‌باشد. از این سیستم‌ها در کار‌های مختلفی چون محاسبه، پردازش اطلاعات، ارتباطات، سرگرمی، هوش مصنوعی و… استفاده می‌شود. بنابراین، رشتۀ کامپیوتر را رشته‌ای درخشان و آینده‌دار معرفی می‌کنند؛ چرا که از ابتدای ورود به این رشته، برنامه‌نویسی به‌صورت تخصصی آموزش داده می‌شود و افراد واجد مهارت‌های لازم برای کار کردن و کسب درآمد خواهند شد.

گرایش‌های رشتۀ مهندسی کامپیوتر

برای رشتۀ مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی سه گرایش کلی وجود دارد:

مهندسی کامپیوتر گرایش نرم‌افزار

میزان موفقیت در این گرایش بسته به میزان تلاش برای خلق نوآوری و ابتکار در نرم‌افزار‌ها متفاوت می‌باشد. عمدۀ دروس ارائه شده در این گرایش شامل برنامه‌نویسی مبتنی بر وب یا موبایل با زبان‌های مختلفی همچون C، جاوا و دیگر زبان‌ها، آموزش طراحی سایت، امنیت شبکه، تجزیه و تحلیل سیستم‌ها، پردازش تصویر کاربردی، ساختمان داده، طراحی الگوریتم، رایانش ابری، داده‌کاوی و هوش مصنوعی می‌باشد.

مهندسی کامپیوتر گرایش سخت‌افزار

این گرایش با ساخت و طراحی قطعات کامپیوتر سروکار دارد. هرچند بی‌نیاز از یاد گرفتن زبان‌های مختلف برنامه‌نویسی نیست اما بیشتر تمرکز بر روی مبانی رایانه و برنامه‌سازی، مدار الکترونیکی، معماری سیستم‌های کامپیوتری، طراحی مدار واسطه، الکترونیک دیجیتال، ساختمان داده، زبان‌های ماشین، ریزپردازنده‌ها، سیگنال‌ها و سیستم‌ها و غیره است.

مهندسی کامپیوتر گرایش IT

گرایش IT یا فناوری اطلاعات، به مباحث تکنولوژی در پنج حوزه اشاره دارد: جمع‌آوری، ذخیره‌سازی، پردازش، انتقال و نمایش اطلاعات. در این گرایش، دروسی مثل اصول فناوری اطلاعات، معماری کامپیوتر، سیگنال‌ها و سیستم‌ها، ساختمان داده، مبانی کامپیوتر و برنامه‌سازی، مدار‌های الکترونیکی، برنامه‌سازی پیشرفته، مبانی رایانش امن، تجارت الکترونیکی و مدیریت پروژه‌های فناوری اطلاعات به دانشجو آموزش داده می‌شود.

در رابطه با گرایش های مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی و ارشد مقاله ای نوشته شده است که می توانید اطلاعات بیشتری را از آن مقاله دریافت کنید، برای مشاهده مقاله در اینجا کلیک کنید.

رشتۀ مهندسی کامپیوتر بدون کنکور

شاید تصور کنید بدون شرکت در کنکور تنها امکان حضور در دانشگاه‌های آزاد و غیرانتفاعی را خواهید داشت؛ درحالی‌که این رشته را در دانشگاه‌های سراسری و دولتی نیز می‌توانید آموزش ببینید. انواع دانشگاه‌هایی که می‌توانید برای پذیرش از طریق شرط معدل و سوابق تحصیلی اقدام کنید، عبارتند از: دانشگاه‌های سراسری، دانشگاه‌های آزاد، دانشگاه‌های غیرانتفاعی و دانشگاه پیام‌نور ( بیشتر بخوانید : بهترین دانشگاه های ایران برای رشته های کامپیوتر )

شرایط ثبت‌نام در دانشگاه‌های سراسری

این روش ثبت‌نام معمولاً پیش از آغاز نیم‌سال دوم تحصیلی (بهمن‌ماه) و از طریق سایت سازمان سنجش آموزش کشور صورت می‌گیرد. برای ثبت‌نام می‌توان از سهیمۀ مناطق، خانواده‌های شهدا و ایثارگر نیز استفاده کرد. شرایط ثبت‌نام در ادامه آورده شده است:

ثبت‌نام در دانشگاه‌های سراسری

  1.  ارائه کردن مدرک دیپلم نظام جدید یا نظام قدیم و یا مدرک کاردانی (فوق دیپلم) معتبر از دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی کشور.
  2.  برای داوطلبان شاخۀ نظری ملاک پذیرش، معدل کتبی دیپلم و برای داوطلبان شاخۀ فنی حرفه‌ای و کاردانش، معدل کل دیپلم است.
  3.  هر فرد با هر نوع دیپلم از رشته‌های تحصیلی مختلف، می‌تواند نسبت به انتخاب رشته کامپیوتر اقدام کند.
  4.  اگر داوطلبی از طریق آزمون در رشته پذیرش شده باشد، تا قبل از آن‌که نتیجۀ پذیرش بر اساس سوابق تحصیلی نیامده باشد، می‌تواند ثبت‌نام را انجام دهد. پس از اعلام قبولی وی بر اساس معدل، قبولی قبلی او لغو می‌گردد و باید در قبولی جدید ثبت‌نام نماید.
  5.  اشخاص دارای مدرک دیپلم فنی و حرفه‌ای و کاردانش نظام واحدی و ترمی هنرستان که مدرک پیش‌دانشگاهی یا مدرک کاردانی ندارند، حق ثبت‌نام و شرکت بر اساس این روش را ندارند. اگر ثبت‌نام کنند، متخلف معرفی خواهند شد.

ثبت‌نام در دانشگاه‌های سراسری بدون کنکور

نحوۀ ثبت‌نام بر اساس سوابق تحصیلی در دانشگاه‌های سراسری

برای این کار ابتدا باید دفترچۀ راهنما را که بر روی سایت سازمان سنجش بارگذاری می‌‌شود را مطالعه نمایید تا از شرایط و ظرفیت‌ها مطلع شوید. سالیانه ظرفیت پذیرش‌ها متفاوت خواهد بود. سپس کد رشته محل‌های موردنظر را انتخاب و هزینۀ ثبت‌نام را از طریق کارت اعتباری در سایت سازمان سنجش پرداخت می‌کنید. در صورت پرداخت موفق، یک شماره سریال اعتباری دریافت می‌کنید که با آن می‌توانید فرم ثبت‌نام را دریافت و پر نمایید.

تحصیل در دانشگاه‌ سراسری در رشتۀ کامپیوتر بدون کنکور

در ادامه لیستی از برخی دانشگاه‌های دولتی که به‌صورت روزانه یا شبانه دانشجو می‌پذیرند، آورده شده است. شما می‌توانید لیست کامل دانشگاه‌ها به‌همراه شرایط آن‌ها را از سایت سازمان سنجش دریافت کنید.
تعدادی از دانشگاه‌های سراسری جهت پذیرش در رشتۀ کامپیوتر:

  1. * دانشگاه صنعتی شریف (محل تحصیل در پردیس خودگران مهندسی و علوم جزیرۀ کیش)
  2. * دانشگاه صنعتی شیراز
  3. * دانشکدۀ ریاضی و کامپیوتر خوانسار خراسان جنوبی
  4. * دانشکده فنی فردوس دانشگاه بیرجند
  5. * دانشگاه بزرگمهر قاینات
  6. تحصیل در دانشگاه‌های پیام‌نور در رشتۀ کامپیوتر

تحصیل در دانشگاه‌ پیام نور در رشتۀ کامپیوتر بدون کنکور

فهرست تعدادی از دانشگاه‌های پیام‌نور که در رشتۀ کامپیوتر بدون کنکور دانشجو پذیرش می‌کنند، آورده شده است:

  1. * دانشگاه پیام نور آذربایجان شرقی
  2. * دانشگاه پیام نور مازندران
  3. * دانشگاه پیام نور مرکزی
  4. * دانشگاه پیام نور لرستان
  5. * دانشگاه پیام نور هرمزگان
  6. تحصیل در دانشگاه‌های غیرانتفاعی در رشتۀ کامپیوتر

در دانشگاه‌ پیام نور در رشتۀ کامپیوتر بدون کنکور

برای کسب اطلاعات بیشتر دربارۀ پذیرش دانشگاه‌های پیام‌نور به سایت سازمان سنجش مراجعه کنید.

تحصیل در دانشگاه‌ غیر انتفاعی در رشتۀ کامپیوتر بدون کنکور

در ادامه برخی از دانشگاه‌های غیرانتفاعی دارای رشتۀ کامپیوتر که پذیرش بدون آزمون دارند را می‌آوریم:

  1. * مؤسسه آفرینش علم گستر گیلان
  2. * مؤسسه راهبرد شمال در گیلان
  3. * مؤسسه سردار جنگل در گیلان
  4. * مؤسسه دامون در استان لرستان
  5. * مؤسسه مهر در استان اراک

در دانشگاه‌ غیر انتفاعی در رشتۀ کامپیوتر بدون کنکور

تحصیل در دانشگاه‌های غیرانتفاعی با پرداخت شهریه امکان‌پذیر است. اطلاعات بیشتر درمورد این دانشگاه‌ها را از طریق وب‌سایت سازمان سنجش می‌توانید دریافت کنید.

تحصیل در دانشگاه‌ آزاد در رشتۀ کامپیوتر بدون کنکور

تقریباً در هر شهری یک دانشگاه آزاد قرار دارد و شما می‌توانید در نزدیک‌ترین دانشگاه نزدیک به محل سکونت خود ثبت‌نام کنید. اگرچه در این دانشگاه‌ها شرط معدل برای پذیرش وجود ندارد اما اولویت پذیرش با افرادی است که دارای معدل بالاتر باشند. جهت اطلاع از شیوۀ ثبت‌نام باید به سایت سازمان سنجش و سایت دانشگاه آزاد اسلامی (azmoon.org) مراجعه کنید و ثبت‌نام را انجام دهید. تحصیل در دانشگاه آزاد نیز مشمول پرداخت هزینه به‌صورت ترمی می‌باشد.

در دانشگاه‌ آزاد در رشتۀ کامپیوتر بدون کنکور

کلام آخر

در این مقاله به روش تحصیل در دانشگاه‌های مختلف برای رشتۀ مهندسی کامپیوتر پرداختیم. کنکور تنها راه ورود به دانشگاه نیست و می‌توان از طریق شیوه‌هایی چون شرط معدل و سوابق تحصیلی رشتۀ کامپیوتر را در دانشگاه‌های دولتی، آزاد، پیام‌نور و غیرانتفاعی بخوانید. اگرچه معدل بالا شرط واجبی برای پذیرش در دانشگاه‌ها نیست؛ اما افراد با معدل بالا در اولویت پذیرش قرار خواهند گرفت.

همچنین هر گونه سوالی در مورد کلاس‌های آنلاین کنکور کامپیوتر و یا تهیه فیلم‌ها و یا رزرو مشاوره تک جلسه‌ای تلفنی با استاد امین شکری دارید می‌توانید به طرق زیر از تیم پشتیبانی بپرسید:

کانال تلگرام نکته طلایی: @noktetalaee

5 از 5