شناخت گرایش های مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی و ارشد یکی از سوالات پر تکرار برای علاقه‌مندان این رشته است که ما می‌خواهیم در این مطلب به طور کامل درباره آن صحبت کنیم.

در این مطلب شما علاوه‌بر آشنایی با گرایش های مهندسی کامپیوتر در مقاطع تحصیلی کارشناسی و ارشد، نسبت به دروس تخصصی هر رشته، بازار کار مهندسی کامپیوتر و همچنین نکات مهم آن، آگاهی پیدا می‌کنید.

معرفی رشته مهندسی کامپیوتر:

قبل از تعریف رشته مهندسی کامپیوتر باید بدانید که رشته کامپیوتر در دانشگاه به 3 رشته علوم کامپیوتر، مهندسی کامپیوتر و مهندسی فناوری اطلاعات (IT) تقسیم می‌شود که ما در این مطلب قرار است درباره مهندسی کامپیوتر آن صحبت کنیم. بنابراین گرایش مهندسی کامپیوتر را می‌توان اینگونه معرفی کرد:

“علم و فناوری طراحی، ساخت و راه‌اندازی قطعات سخت افزاری و همچنین تجهیزات کنترل شده سیستم‌های کامپیوتری”

در واقع رشته مهندسی کامپیوتر و علوم کامپیوتر علی‌رغم شبهات‌های بسیار زیاد، یک تفاوت اساسی دارند که مهندسی کامپیوتر روی جنبه‌های عملی استفاده از کامپیوتر تمرکز دارد درصورتی‌که علوم کامپیوتر بیشتر مباحث تئوری را دنبال کرده و به ریاضیات نزدیک‌تر است.

معرفی گرایش‌های مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی

قبل از معرفی باید بدانید مدت زمان تحصیل در این مقطع، 4 سال بوده که معادل 8 ترم تحصیلی است و دانش‌آموزان متوسطه دوره دوم بعد از شرکت در آزمون سراسری رشته ریاضی و فنی، مجاز به انتخاب یکی از گرایش‌های مهندسی برای تحصیل در دانشگاه هستند. پس به طورکلی گرایش‌های این حوزه به دو دسته زیر تقسیم می‌شود:

گرایش مهندسی کامپیوتر نرم‌افزار

این رشته مانند روح کامپیوتر است که دانشجویان در آن به مطالعه نرم‌افزارها برای طراحی و اصلاح آن‌ها می‌پردازند. در واقع این رشته افراد را به سمت برنامه‌نویسی طراحی و توسعه وبسایت‌ها، اپلیکیشن‌ها، پایگاه‌های داده‌ای و غیره می‌برد.

گرایش مهندسی کامپیوتر سخت‌افزار

این گرایش نقطه مقابل گرایش نرم‌افزار است که دانشجویان در آن به مطالعه و بررسی سخت‌افزارهای کامپیوتری مانند مدارهای چاپی، چیپ های رایانه‌ای، روترها و قطعاتی مانند کیبورد، مودم، پرینتر و غیره، می‌پردازند.

معرفی واحدهای درسی مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی

شما در مقطع کارشناسی مهندسی کامپیوتر 140 واحد درسی را پشت سر می‌گذارید که ۲۲ واحد مربوط به دروس عمومی، ۲۲ واحد مربوط به دروس دروس پایه، ۵۹ واحد دروس اصلی، ۱۹ واحد دروس تخصصی، ۱۲ واحد دروس تمرکزهای تخصصی اختیاری و ۸ واحد مربوط به دروس اختیاری است. دروس مربوط به هریک از این واحدهای درسی به شرح زیر است:

دروس عمومی رشته مهندسی کامپیوتر دروس پایه همه گرایش مهندسی کامپیوتر دروس اصلی رشته مهندسی کامپیوتر دروس اختصاصی گرایش نرم افزار دروس تخصصی گرایش سخت افزار
دو درس از دروس مبانی نظری اسلام ریاضی ۱ و ۲ ریاضیات گسسته تحلیل و طراحی سیستم ها الکترونیک دیجیتال
یک درس از دروس اخلاق اسلامی معادلات دیفرانسیل مبانی کامپیوتر و برنامه سازی پایگاه داده ها سیگنال ها و سیستم ها
یک درس از دروس انقلاب اسلامی آمار و احتمالات مهندسی ساختمان داده ها طراحی زبان های برنامه سازی مهندسی نرم افزار
یک درس از تاریخ و تمدن اسلامی فیزیک ۱ و ۲ مدار های الکتریکی مهندسی نرم افزار طراحی سیستم هایVLSI
یک درس از دروس آشنایی با منابع اسلامی آزمایشگاه فیزیک ۲ مدار های منطقی مهندسی اینترنت پروژه
ادبیات فارسی کارگاه عمومی برنامه سازی پیشرفته کارآموزی طراحی مدارهای واسطه
زبان عمومی زبان تخصصی پروژه کارآموزی ۱ و ۲
تربیت بدنی ۱ نظریه زبان ها و ماشین ها شبکه‌های رایانه‌ای یک و دو
تربیت بدنی ۲ روش پژوهش و ارائه آزمایشگاه مدارهای واسطه
ریاضیات مهندسی آزمایشگاه الکترونیک دیجیتال
  معماری کامپیوتر
  سیستم های عامل
  طراحی الگوریتم ها
  طراحی کامپیوتری سیستم های دیجیتال
  ریزپردازنده و زبان اسمبلی
  شبکه های کامپیوتری
  هوش مصنوعی و سیستم های خبره
  اصول طراحی کامپایلر
  آزمایشگاه سیستم های عامل
  آزمایشگاه مدارهای منطقی و معماری کامپیوتر _آزمایشگاه ریزپردازنده
  آزمایشگاه شبکه های کامپیوتری
  سیگنال‌ها و سیستم‌ها

 

معرفی بهترین گرایش‌های مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی ارشد:

بعد از اینکه در یکی از گرایش های مقطع کارشناسی فارغ التحصیل شدید، شما آزمون کنکور کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر در پیش دارید که با قبولی در آن باید گرایش های مختلفی را انتخاب کنید. و ما در ادامه مقاله می‌خواهیم درباره رشته مهندسی کامپیوتر در مقطع ارشد صحبت کنیم. به طورکلی مقطع کارشناسی ارشد 2 سال است که در انتها با ارائه پایان نامه، مدرک خود را دریافت خواهید کرد.

اما مهم‌ترین گرایش‌های مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی ارشد به شرح زیر است:

گرایش مهندسی نرم ‌افزار

در کارشناسی ارشد هم رشته مهندسی نرم‌افزار وجود دارد که در این مقطع با سیستم عامل‌های پیشرفته، بانک‌های اطلاعاتی، برنامه‌نویسی پیشرفته ، الگوریتم‌های پردازش موازی و مباحث پیشرفته‌تر مربوط به برنامه‌نویسی کار می‌کنید.

شما با گذراندن این مدرک تحصیلی به توانایی‌های چون طراحی و پیاده‌سازی پایگاه داده‌‌ها، کنترل روش‌های مدیریت، طراحی، پیاده‌سازی و نگهداری برنامه‌ها و پروژه‌های نرم‌افزاری، پیاده‌سازی  سیستم عامل مستقل، جدید و در عین حال شایسته، اتوماتیک کردن روند فعالیت‌های یک اداره موسسه یا سازمان به وسیله کامپیوتر، برنامه نویسی همروند و مدیریت آنها، شکستن الگوریتم‌‌ها به قسمت‌های مختلف برای انجام شدن چند پردازنده به صورت همزمان به منظور افزایش سرعت اجرای الگوریتم، قدرت طراحی و ساخت کامپایلرها و در نهایت شبیه سازی و گرافیک کامپیوتری، درست پیدا می‌کنید. از بازار کار گرایش نرم‌افزار نیز می‌توان به جدول زیر اشاره کرد:

بازار کار گرایش نرم ‌افزار؛

  • تدریس در دانشگاه و مراکز آموزشی
  • طراحی و پیاده سازی سیستم های نرم افزاری یکپارچه
  • طراحی و پیاده سازی بانک های اطلاعاتی
  • طراحی سیستم های ارتباطی درون سازمانی

بازار کار گرایش نرم ‌افزار؛ تدریس در دانشگاه و مراکز آموزشی طراحی و پیاده سازی سیستم های نرم افزاری یکپارچه طراحی و پیاده سازی بانک های اطلاعاتی طراحی سیستم های ارتباطی درون سازمانی

گرایش شبکه‌های کامپیوتری

دانشجویان در این رشته به مطالعه، طراحی و راه‌اندازی سیستم های سخت افزاری و شبکه‌های کامپیوتری می‌پردازند. همچنین باید نسبت به انجام کارهایی چون جمع‌آوری، سازمان‌دهی و مدیریت فرآیند شبکه‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری نیز توانایی کسب کنند. این هم بدانید که متخصصان این رشته می‌توانند با مهندسین رشته‌های دیگری چون تجارت الکترونیک برای انجام فعالیت‌ها با یکدیگر همکاری کنند. پس به طورکلی می‌توان بازار کار این رشته را در جدول زیر اینگونه معرفی کرد:

بازار کار گرایش شبکه های کامپیوتری؛

  • طراحی و پیاده سازی شبکه های کامپیوتری
  • برنامه نویسی تحت شبکه
  • پیاده سازی سیستم های توزیع شده مانند پایگاه داده توزیع شده
  • طراحی و راه اندازی سیستم های سخت افزاری و نرم افزاری

بازار کار گرایش شبکه های کامپیوتری؛ طراحی و پیاده سازی شبکه های کامپیوتری برنامه نویسی تحت شبکه پیاده سازی سیستم های توزیع شده مانند پایگاه داده توزیع شده طراحی و راه اندازی سیستم های سخت افزاری و نرم افزاری

گرایش رایانش امن

اگر علاقه‌مند به مطالعه و بررسی اقدامات لازم برای تامین امنیت سیستم‌های پردازش اطلاعات هستید، قطعا این گرایش در مهندسی کامپیوتر می‌تواند برای شما جذاب باشد. این هم بدانید که از امنیت اطلاعات در لایه‌های مختلفی مثل پردازشگرها، شبکه ها، کامپیوترها و نرم افزارها انجام می‌گیرد تا از ایجاد خرابی، دسترسی غیر مجاز و حمله به اطلاعات جلوگیری شود. در واقع مهم‌ترین توانایی در این رشته، مقابله با حملات هکرها و سارقان اینترنتی و ایجاد لایه‌های امنیتی داست که در صورت نیاز بتوانند ریکاوری اطلاعات را انجام دهند. مهم‌ترین موقعیت‌های شغلی این گرایش نیز در تصویر زیر آمده است:

مهمترین موقعیت‌های شغلی رایانش امن؛

  • طراحی و پیاده سازی سیستم امنیتی در برابر Dos و DDOS
  • طراحی سیستم امنیتی برای مقابله با برنامه های مخرب و ویروس
  • طراحی سیستم های امنیتی درون سازمانی
  • بازیابی اطلاعات سیستم ها بعد از ویروس یا بدافزار

مهمترین موقعیت‌های شغلی رایانش امن؛ طراحی و پیاده سازی سیستم امنیتی در برابر Dos و DDOS طراحی سیستم امنیتی برای مقابله با برنامه های مخرب و ویروس طراحی سیستم های امنیتی درون سازمانی بازیابی اطلاعات سیستم ها بعد از ویروس یا بدافزار

گرایش هوش مصنوعی

یکی از محبوب‌ترین و به روزترین علم‌های روز دنیا که نسبت به قبل اهمیت بالایی پیدا کرده، هوش مصنوعی است. به همین خاطر اگر شما هم علاقه‌مند به فعالیت در حوزه‌های هوش مصنوعی، رباتیک و دیگر شاخه‌های این علم هستید، می‌توانید در مقطع کارشناسی ارشد به تحصیل آن بپردازید.

در این گرایش شما با مسیر هوشمند سازی سیستم‌ها آشنا شده و به تحلیل اطلاعات، یادگیری و رفتار هوشمندانه در سیستم‌های مختلف می‌پردازید. این هم بدانید که شما در این گرایش با موضوعات و مباحثی چون شبکه های عصبی، هوش مصنوعی پیشرفته، رباتیک و تئوری فازی سروکار خواهید داشت. در خصوص بازار کار این رشته نیز می‌توانید جدول زیر را مشاهده کنید:

بازار کار گرایش هوش مصنوعی؛

  • طراحی بازی ها
  • طراحی هوش مصنوعی پردازش تصویر
  • مدیر امنیت اطلاعات
  • طراحی ربات ها

بازار کار گرایش هوش مصنوعی؛ طراحی بازی ها طراحی هوش مصنوعی پردازش تصویر مدیر امنیت اطلاعات طراحی ربات ها

گرایش الگوریتم‌ها و محاسبات

این گرایش تازه به انتخاب رشته مهندسی کامپیوتر راه یافته است که در آن شما بیشتر با موضوعات و مباحثی چون الگوریتم‌های توزیعی و پیشرفته و همچنین ریاضیات پیشرفته کامپیوتری سروکار دارید. گرایش الگوریتم‌ها و محاسبات جنبه الگوریتمی و محاسباتی نرم افزاری را مورد توجه قرار داده است.

در واقع هدف این گرایش تعلیم و تقویت دانشجویان در زمینه‌هایی چون طراحی الگوریتم‌های قدرتمندتر و بهینه‌تر، یادگیری ساختارهای پیچیده‌تر و نوین‌تری آموزش در مباحث ساختمان داده، مدل‌ها و روش‌های مختلف نظریه محاسبات، بررسی بسیار پیچیده‌تر گراف‌ها و کاربردهایشان و در نهایت نظریه بازی‌ها با هدف بررسی الگوریتم‌های مانع به یک نتیجه خاص و چگونگی چیره شدن بر آن است. در خصوص بازار کار این گرایش، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

بازار کار گرایش الگوریتم‌ها و محاسبات؛

  • کارشناس تحلیل نرم افزار
  • مدیریت امنیت نرم افزارها
  • کارشناس پایگاه داده
  • کارشناس پشتیبانی نرم افزار
  • مدیریت پروژه های نرم افزاری

بازار کار گرایش الگوریتم‌ها و محاسبات؛ کارشناس تحلیل نرم افزار مدیریت امنیت نرم افزارها کارشناس پایگاه داده کارشناس پشتیبانی نرم افزار مدیریت پروژه های نرم افزاری

گرایش معماری سیستم‌های کامپیوتر

در نهایت به معرفی آخرین گرایش مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی ارشد می‌رسیم که دانشجویان با طراحی و معماری‌های پیشرفته ابر رایانه‌ها، سیستم های کامپیوتری پایه و مبنای بحث معماری سیستم‌های کامپیوتری، آشنا می‌شوند.

از توانایی‌هایی که با تحصیل در این گرایش کسب می‌کنید باید مواردی چون نحوه طراحی و ساخت کامپیوترها و مدارهای کامپیوتری به وسیله اجزای ساده منطقی، طراحی و ساخت مدارهای دیجیتال، طراحی و ساخت سیستم‌های بلادرنگ و همچنین کنترل سیستم‌های تعبیه شده را نام برد. جالب است بدانید که دانشجویان کارشناسی سخت‌افزار می‌توانند بدون گذراندن واحدهای جبرانی، به تحصیل این گرایش در مقطع ارشد بپردازند. از محبوب‌ترین بازارهای کار این رشته نیز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

بازار کار گرایش معماری سیستم‌های کامپیوتر؛

  • طراحی و ساخت ادوات کنترل هوشمند
  • طراحی و ساخت سنسور های دیجیتال
  • طراحی و ساخت سیستم های بلادرنگ
  • طراحی سیستم های تحمل پذیر خطا

بازار کار گرایش معماری سیستم‌های کامپیوتر؛ طراحی و ساخت ادوات کنترل هوشمند طراحی و ساخت سنسور های دیجیتال طراحی و ساخت سیستم های بلادرنگ طراحی سیستم های تحمل پذیر خطا

پایان کلام امروز:

ما به تمامی مباحث مورد نیاز شما برای گرایش های مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی و ارشد پرداختیم. در حقیقت شما با تحصیل در گرایش‌های مهندسی کامپیوتر می‌توانید در مشاغلی چون برنامه نویسی کامپیوتر، کارشناس پایگاه داده، مدیر شبکه، تحلیلگر و طراح نرم‌افزار، توسعه دهنده اپلیکیشن‌های موبایل، مدیر سایت، طراح و امنیت اطلاعات، تحلیلگر سیستم‌های کامپیوتری، متخصص امنیت اطلاعات، انیماتور، طراح وب سایت، دیجیتال مارکتر، استاد دانشگاه و مربی برنامه نویسی فعالیت کنید، گرچه ما بازار هرکدام از گرایش‌ها را نیز به طور جداگانه مورد بررسی قرار دادیم.

اگر بازهم در این زمینه سوالی ذهن شما را به خود مشغول کرده، با کارشناسان ما در نکته طلایی تماس حاصل فرمایید.

همچنین هر گونه سوالی در مورد کلاس‌های آنلاین کنکور کامپیوتر و یا تهیه فیلم‌ها و یا رزرو مشاوره تک جلسه‌ای تلفنی با استاد امین شکری دارید می‌توانید به طرق زیر از تیم پشتیبانی بپرسید:

کانال تلگرام نکته طلایی: @noktetalaee

4.8 از 5