بازار کار مهندسی کامپیوتر در ایران در مقایسه با برخی رشته‌ها شرایط بهتری دارد و همسو با دیگر مناطق جهان رو به افزایش است. مهندسی کامپیوتر یک زمینه مطالعاتی گسترده و شامل طراحی، ساخت و تجزیه و تحلیل سیستم‌های کامپیوتری است. در دنیای امروز، فناوری کامپیوتر با سرعتی سریع‌تر از همیشه در حال پیشرفت است و این امر منجر به افزایش تقاضا برای متخصصان ماهر در این حوزه شده است. به خصوص تقاضا برای افراد حرفه‌ای در حوزه‌های مهندسی نرم‌افزار و امنیت سایبری به دلیل افزایش استفاده از این فناوری‌ها در صنایع مختلف، اخیرا به طور قابل‌توجهی افزایش یافته است. اگر علاقه‌مند به ورود به رشته مهندسی کامپیوتر هستید و مایلید با این رشته و بازار کار آن در ایران بیشتر آشنا شوید، در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

مهندسی کامپیوتر چیست؟

قبل از ارزیابی بازار کار مهندسی کامپیوتر در ایران بهتر است کمی بیشتر با این رشته آشنا شویم. مهندسی کامپیوتر شاخه‌ای از مهندسی است که به طراحی، توسعه، آزمایش و پیاده‌سازی سیستم‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری می‌پردازد. مهندسان کامپیوتر می‌توانند در زمینه‌های مختلفی چون نرم‌افزار، سخت‌افزار، الکترونیک و… فعالیت کنند.
پیشرفت فناوری در علوم کامپیوتر و سایر رشته‌های مهندسی، تحولی شگرف در شیوه زندگی روزمره ما ایجاد کرده است و موجب شده در دنیای امروز بیش از پیش نیازمند مهندسان کامپیوتر و سیستم‌های کامپیوتری برای حل مسائل و انجام مسئولیت‌های خاص باشیم. مهندسی کامپیوتر رشته‌ای در حال رشد است و انتظار می‌رود این میزان بین سال‌های 2018 تا 2028 تا 23 درصد افزایش یابد که بالاتر از میانگین رشد در سایر رشته‌ها است.

کار مهندسی کامپیوتر در شهرهای ایران

گرایش‌های مختلف مهندسی کامپیوتر

همانطور که اشاره شد مهندسی کامپیوتر یک حوزه گسترده است که گرایش‌های مختلفی را در بر می‌گیرد. این مسئله باعث شده تا فرصت‌های شغلی موجود در بازار کار مهندسی کامپیوتر در ایران و سایر نقاط جهان دارای تنوع زیادی باشد. برخی از گرایش‌های مهندسی کامپیوتر عبارت‌اند از:

مهندسی نرم‌افزار

مهندسی نرم‌افزار فرآیند طراحی، پیاده‌سازی و نگهداری نرم‌افزار و شامل استفاده از اصول علمی و ریاضی برای ساخت سیستم‌های ایمن و قابل اعتماد است. بنابراین مهندسی نرم‌افزار یک رشته بین رشته‌ای است که از دانش چندین حوزه مانند علوم کامپیوتر، ریاضیات و مهندسی بهره می‌برد. ارزیابی روش‌هایی برای مکانیزه کردن امور سازمانی، برنامه‌نویسی، توسعه نرم‌افزارها، طراحی وب سایت و اپلیکیشن برخی از مشاغل مرتبط این رشته در بازار کار مهندسی کامپیوتر در ایران هستند.

مهندسی سخت‌افزار

مهندسی سخت‌افزار یکی از شاخه‌های مهندسی کامپیوتر است که به طراحی، ساخت و پیاده‌سازی سیستم‌ها و قطعات الکترونیکی چون مدارهای الکترونیکی، میکروپروسسورها، میکروکنترلرها و سایر ابزارهای الکترونیکی در سیستم‌های کامپیوتری و ارتباطی می‌پردازد. بازار کار مهندسی کامپیوتر در ایران در مقایسه با مهندسی نرم‌افزار، در شرایط ضعیف‌تری قرار دارد. طراحی و پیاده‌سازی سیستم‌های کامپیوتری سفارشی و ارتقا کیفیت سخت‌افزارهای بخشی از فعالیت متخصصین این حوزه در این بازار هستند.

امنیت سایبری

امنیت سایبری شامل محافظت از سیستم‌های اطلاعاتی در برابر حملات سایبری است. این حوزه در سال‌های اخیر رشد چشمگیری داشته که همچنان دامه دارد. پیش‌بینی می‌شود تقاضا برای متخصصان امنیت سایبری ماهر سریع‌تر از هر حرفه دیگر رشد کند.

هوش مصنوعی

هوش مصنوعی یک حوزه تحقیقاتی است که بر ایجاد ماشین‌های هوشمند تمرکز دارد. حوزه هوش مصنوعی در حال حاضر موقعیت مناسبی در بازار کار مهندسی کامپیوتر در ایران ندارد و اغلب فارغ التحصیلان این رشته در بخش‌های تحقیقاتی فعالیت می‌کنند.

کار مهندسی کامپیوتر در شهرهای مختلف ایران

فناوری اطلاعات

فناوری اطلاعات شاخه‌ای از علوم رایانه برای پردازش داده‌ها در قالب‌های مختلف چون متن، تصویر، صدا/تصویر و غیره است. استفاده از فناوری اطلاعات در جامعه مدرن برای حل مشکلاتی که قبلاً غیرقابل حل بودند، اهمیت فزاینده‌ای پیدا کرده است. زمانی بیل گیتس پیش‌بینی می‌کرد که این فناوری به «یکی از مهم‌ترین اختراعات بشر» تبدیل خواهد شد. شرکت در کنکور کارشناسی ارشد فناوری اطلاعات و تحصیل در حوزه فناوری اطلاعات فرصت‌های شغلی بهتری را در این بازار پیش روی شما قرار خواهد داد.

مهندسی شبکه

سیستم‌های عامل و شبکه‌ها سیستم‌های پیچیده‌ای هستند که امکان برقراری ارتباط رایانه‌ها با رایانه‌های دیگر، دستگاه‌های ذخیره‌سازی، چاپگرها و سایر تجهیزات الکترونیکی فراهم می‌کنند. آینده سیستم‌های عامل و شبکه‌ها بسیار هیجان‌انگیز است، زیرا با استفاده از فناوری‌های جدیدی مانند هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، یادگیری عمیق، مدل‌های شبکه عصبی، نحوه ذخیره داده‌ها را متحول خواهد کرد. ایجاد شبکه‌های کامپیوتری، پشتیبانی شبکه، هلپ دسک، امنیت شبکه، سرور و مجازی سازی از جمله فرصت‌های شغلی مرتبط با این حوزه هستند.

بازار کار مهندسی کامپیوتر در ایران

حوزه کامپیوتر و فناوری اطلاعات در جهان با سرعت زیادی در حال پیشرفت است و هر روز بر میزان تقاضا برای نرم‌افزارهای کامپیوتری نوین افزوده می‌شود. بازار کار مهندسی کامپیوتر در حوزه‌های نرم‌افزار و برنامه‌نویسی در مقایسه با حوزه سخت‌افزار شرایط بهتری دارد.
در چند سال اخیر میزان استخدام برنامه‌نویس کامپیوتر، به ویژه افراد مسلط به زبان‌های برنامه‌نویسی تحت‌وب بسیار افزایش یافته و پیش‌بینی می‌شود که در آینده نیز ادامه یابد. فارغ‌التحصیلان این حوزه از رشته مهندسی کامپیوتر در مقایسه با سایرین، سریع‌تر جذب بازار کار می‌شوند. حتی در مواردی در برخی از شهرهای صنعتی از دانشجویان سال‌های آخر این رشته برای تامین نیروی کار مورد‌نیاز استفاده می‌شود. وجود آگهی‌های استخدامی متعدد، نشان از رونق بهتر بازار کار مهندسی کامپیوتر در تهران و سایر شهرها دارد.
با توجه به افزایش بکارگیری شبکه‌های کامپیوتری و اینترنت می‌توان به رونق بیشتر بازار کار مهندسی کامپیوتر در ایران در آینده نیز امیدوار بود. لازم به ذکر است که یکی از عوامل تاثیرگذار در یافتن شغل مناسب در این حوزه، کسب تجربه، مهارت و تسلط بر زبان‌های برنامه نویسی روز دنیا در کنار تحصیل می‌باشد.

کار مهندسی کامپیوتر در شهرهای مختلف ایران 2

فرصت های شغلی موجود در بازار کار مهندسی کامپیوتر در ایران

همانطور که اشاره شد، در دنیای امروز تمامی مشاغل به نوعی نیازمند استفاده از کامپیوتر هستند و این مسئله و نیاز به کارشناسان و متخصصین این حوزه باعث رونق بازار کار مهندسی کامپیوتر در کشور ما نیز شده است. مشاغل در حوزه علوم کامپیوتر در کنار مشاغلی چون مهندسی صنایع، حسابدار و گرافیست، جزء پردرآمدترین حوزه‌های کاری کشور محسوب می‌شود.

تقاضای بسیار زیادی برای جذب متخصصین این حوزه‌ها در انواع صنایع و شرکت‌ها چون شرکت‌های بزرگ و معتبر دولتی و خصوصی، بیمارستان‌ها، شرکت نفت، کارگزاری‌های فعال در بورس، شرکت‌های دانش بنیان، شرکت‌های فناور، شرکت‌های مخابراتی، شرکت‌های خودروساز، شرکت‌های داروسازی، بانک‌ها، استارتاپ‌ها و صدها فرصت شغلی دیگر وجود دارد. فرصت‌های شغلی مهندسی کامپیوتر در ایران اغلب شامل این موارد است:

  • مهندسی تولید
  • مهندس سخت‌افزار
  • مهندسی ساخت
  • پژوهشگر صنعتی
  • طراحی سیستم
  • کارشناس نرم‌افزار
  • تعمیرکار کامپیوتر
  • مدیریت پروژه‌های کامپیوتری و راه‌اندازی برنامه‌های نرم‌افزاری
  • توسعه‌دهنده نرم‌افزاری و سخت‌افزاری (تولید نرم‌افزار و ساخت قطعات الکتریکی و تجهیزات کامپیوتری)
  • برنامه‌نویس وب
  • کارشناس سیستم (کارشناس بانک‌های اطلاعاتی، شبکه‌های کامپیوتری، سیستم‌های مخابراتی و…)
  • مهندسی فناوری اطلاعات
  • مدیر فنی
  • تدریس و پژوهش در صورت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر

به طور کلی، بازار کار کامپیوتر در اصفهان، شیراز، تبریز و دیگر شهرهای صنعتی ایران رونق بیشتری دارد و فارغ‌التحصیلان رشته مهندسی کامپیوتر در صورت تلاش و پشتکار و ارتقا مهارت می‌توانند در مدت زمان کوتاه به جایگاه مناسبی در این بازار دست یابند.

کار مهندسی کامپیوتر در شهرهای مختلف ایران 1

بهترین موقعیت‌های شغلی موجود در بازار کار مهندسی کامپیوتر در ایران

بازار کار و درآمد مهندس کامپیوتر در ایران در سطح نسبتا بالایی قرار دارد. از بهترین موقعیت‌های شغلی موجود در بازار کار مهندسی کامپیوتر در ایران می‌توان به طراحی سایت، طراحی اپلیکیشن‌ها و برنامه‌های اندروید و پس از آن حوزه شبکه، امنیت و پایگاه داده و طراحی برنامه ویندوز اشاره کرد. حوزه‌هایی چون هوش مصنوعی، بیگ‌دیتا، بلاکچین و بازی‌سازی گزینه‌هایی هستند که به‌تدریج به جایگاه ویژه‌ای در بازار ایران دست خواهند یافت و درآمد یک مهندس کامپیوتر مشغول در این حوزه‌ها در شرایط ایده‌آلی قرار دارد.

میزان درآمد رشته مهندسی کامپیوتر در ایران

با توجه به تنوع فرصت‌های شغلی در حوزه مهندسی کامپیوتر، آمار دقیقی از میانگین درآمد مشاغل این حوزه در ایران در دست نیست. با این حال می‌توان گفت، در آمد مهندسین کامپیوتر در ایران بسته به حوزه کاری از 20 تا 60 میلیون در ماه متغیر است.
علاوه بر این در حوزه خوداشتغالی نیز برخی از مهندسین نرم‌افزار می‌توانند درآمد های زیادی داشته باشند. گفته می‌شود که درآمد برنامه نویسان حرفه‌ای در ایران با متوسط درامد پزشکان برابری می‌کند. برای نمونه استارتاپ‌های موفقی چون دیجی کالا و دیوار بدون استفاده از مهارت‌های مهندسی کامپیوتر امکان رشد و داشتن درآمدهای چند صد میلیاردی را نداشتند.

مهارت‌های لازم برای ورود به بازار کار مهندسی کامپیوتر در ایران

ورود به بازار کار مهندسی کامپیوتر در تمام دنیا، علاوه بر مدرک مستلزم داشتن برخی از مهارت‌ها است. داشتن مهارت‌ مهندسان کامپیوتر را قادر می‌سازد تا از فناوری‌ها به طور کارآمد و مؤثر استفاده کنند. یک مهندس کامپیوتر موفق تنها با داشتن درک قوی از زبان‌های برنامه نویسی، کدنویسی و فناوری‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری می‌تواند از تخصص خود سود ببرد. از مهارت‌های لازم برای ورود به بازار کار مهندسی کامپیوتر در ایران می‌توان به این موارد اشاره کرد:

کار مهندسی کامپیوتر در ایران

  • آشنایی با سیستم عامل‌ها
  • آشنایی با شبکه‌های کامپیوتری و معماری سخت افزار
  • طراحی مهندسی دیجیتال و ریزپردازنده
  • پایه قوی در ریاضیات
  • توانایی عیب‌یابی و رفع اشکال در سیستم‌های کامپیوتری
  • تسلط بر زبان انگلیسی
  • روحیه کار تیمی
  • مهارت‌های ارتباطی گفتاری و نوشتاری قوی
  • مهارت در مدیریت پروژه و مدیریت زمان
  • تفکر انتقادی و خلاقیت
  • مهارت حل مسئله
  • مسئولیت پذیری
  • روحیه جستجوگری و انگیزه یادگیری مطالب علمی جدید در حوزه کامپیوتر

کلام آخر

رشد روز افرون تکنولوژی و نقش مهم کامپیوترها در جامعه مدرن امروزی، رشته مهندسی کامپیوتر را به یکی از محبو‌ب‌ترین و پرطرفدارترین رشته‌ها مبدل نموده است و نیاز به متخصصین حرفه‌ای در این حوزه همیشه احساس می‌شود. این مسئله باعث رونق بازار کار مهندسی کامپیوتر در ایران و دیگر نقاط دنیا و امکان پیشرفت در آن شده است و به نظر می‌رسد که آینده روشنی را نیز پیش رو داشته باشد. فعالیت در این بازار شغلی متنوع و رسیدن به جایگاه و درآمد بالا، مستلزم داشتن مهارت و تخصص کافی و سطح بالا در این حوزه است و تنها با تکیه بر دروس دانشگاهی میسر نیست.

همچنین هر گونه سوالی در مورد کلاس‌های آنلاین کنکور کامپیوتر و یا تهیه فیلم‌ها و یا رزرو مشاوره تک جلسه‌ای تلفنی با استاد امین شکری دارید می‌توانید به طرق زیر از تیم پشتیبانی بپرسید:

کانال تلگرام نکته طلایی: @noktetalaee

به این مقاله امتیاز دهید