تغییر رشته به کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر، یکی از مسائل است که در بین دانشجویان اهمیت بالایی دارد. در واقع افراد همیشه در مسیر پیشرفتهای شغلی، مالی، تحصیلی و دیگر موارد زندگی دست به تغییراتی میزنند تا شرایط را بهتر کنند و تغییر رشته در مقطع کارشناسی ارشد هم یک از آن موارد است.
پس با ما همراه باشید چون در این مطلب علاوهبر بررسی عوامل تغییر رشته به کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر، میخواهیم درباره شرایط، مزایا و معایب اینکار صحبت کنیم.
آشنایی با مهمترین عوامل تغییر رشته در مقطع کارشناسی ارشد:
در حقیقت مسائل مهمی چون علاقه نداشتن به رشته تحصیلی خود در مقطع کارشناسی، نیافتن آینده شغلی مناسب در رشته خود، تغییر دانشگاه برای ادامه تحصیل، ندیدن استعداد و مهارت در رشته فعلی خود، عدم مشورت با افراد آگاه در این حوزه، اجبار از سوی جامعه و اطرافیان به جهت ورود به بعضی رشتههای خاص و دور بودن دانشگاه از محل زندگی فرد، از مهمترین دلایل دانشجویان کارشناسی ارشد برای تغییر رشته خود است که در این بین، انتخاب رشتههای مهندسی بیشترین محبوبیت را دارند. اما دلیل تغییر رشته به کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر و انتخاب آن چیست؟
بهرهمندی از فرصت های شغلی مناسبتر
رشتههای مهندسی کامپیوتر با توجه به وضعیت کنونی جامعه، دارای فرصتهای شغلی بسیاری است که باعث میشود دانشجویان برای تغییر رشته خود به کامپیوتر فکر کنند. در حقیقت فرصتهای شغلی مناسب در وضعیت فعلی بیشتر تخصص محور و نیاز به مهارتهای عملی در کنار پایه علمی دارند و به همین منظور رشتههای کامپیوتر یکی از به روز ترین و تخصصیترین گرایشهای تحصیلی است و این موقعیت را به وجود میآورد تا تعداد زیادی از جوانهای امروز به کسب فرصتهای شغلی مناسب فعالیتهای مرتبط با آن بپردازند.
پس میتوان گفت چون رشته تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد در روند شغلی میتواند تاثیر زیادی داشته باشد، افراد به دنبال انتخاب یک رشته بهتر با موقعیتهای شغلی متنوع هستند که حوزه کامپیوتر این موقعیت را ایجاد کرده است. اگر تمایل به آشنایی بیشتر با موقعیتهای شغلی این رشته را داشتید، حتما مقاله ما در خصوص “معرفی رشته مهندسی کامپیوتر، بازارکار،دروس، درآمد و حقوق” را از دست ندهید.
نیاز به کسب مهارت های خاص متناسب با شرایط حاکم بر دنیا
همانطور که میدانید پیشرفت علم و تکنولوژی همیشه بر زندگی روزمره افراد و حتی شرایط شغلی و محیط های کاری، تاثیرگذار است و پیوسته در هر زمان برخی شغلها از بین رفته و برخی دیگر از شغلها جایگزین آنها میشوند. به همین خاطر برخی از دانشجویان برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد تمایل دارند رشتهای انتخاب کنند که باتوجه به نیازهای حاکم بر دنیا و شرایط محیط کاری و شغلی جامعه تطابق داشته باشد. به همین دلیل برخی از افراد رشته کامپیوتر را انتخاب میکنند، چون احساس نیاز به کسب مهارتهای خاص در این رشته متنوع و بسیار است.
مهمترین مزیتهای تغییر رشته در مقطع کارشناسی ارشد:
پس دلایل تغییر رشته در مقطع کارشناسی ارشد و همچنین دلایل انتخاب “گرایش های مهندسی کامپیوتر در مقطع ارشد” را بیان کردیم. حال میخواهیم درباره مزیتها و عیبهای تغییر رشته صحبت کنیم که از مهمترین مزیتهای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ادامه تحصیل در رشته مورد علاقه
اولین مزیت تغییر رشته تحصیلی، رسیدن به علاقه فرد است. در واقع این فرصت برای افراد اهمیت بسیاری دارد تا ناتوانی خود در انتخاب رشته مناسب و مورد علاقه در دوره کارشناسی را جبران کنند و آن را به عنوان بهترین راه برای ادامه تحصیل و متخصص شدن در رشته مورد نظر بدانند که نه تنها فقدان زمان از دست رفته در مقطع قبلی را جبران میکنند بلکه با تلاش بیشتر خود، سرعت بهتری برای رسیدن به هدفشان میبخشند.
کسب تخصص
مورد بعدی که میتوان به عنوان مزیت تغییر رشته بیان کرد، کسب تخصص در رشته مورد علاقه و تجربه دروس آن است. در حقیقت تلاش افراد برای کسب این تجربه در بهترین دانشگاههای ایران، یکی دیگر از موارد تغییر رشته در مقطع کارشناسی ارشد است که برای اطلاع از “بهترین دانشگاه های ایران برای رشته های کامپیوتر“ میتوانید مطلب نکته طلایی در این خصوص را مطالعه فرمایید.
کاربردی نبودن برخی رشتهها در مقاطع بالاتر از کارشناسی
اگر بخواهیم نگاهی واقع بینانه داشته باشیم، به این نتیجه میرسیم که ادامه برخی رشتهها بعد از کارشناسی، هیچ ارزش افزودهای را برای خود شخص یا جامعه ایجاد نمیکند که البته این قضیه تنها برای رشتههای کم طرفدار صدق نمیکند. در حقیقت انتخاب به تغییر رشته در مقطع کارشناسی ارشد یک فرصتی را در اختیار افراد قرار میدهد که نسبت به شرایط جامعه درخصوص نیاز به برخی رشتهها برای ادامه تحصیل، نگاهی هوشمندانه به زندگی داشته باشد.
عدم منفعت از تحصیل در برخی رشتهها و نبود بازار کار
با نگاهی دقیقتر به بازار کار و صرفه نظر از ارشهای ذاتی و زیبایی هر رشته، میتوان گفت که برخی از آنها برای بستر شغلی هیچ حرفی برای گفتن نداشته و صرفا به آموزههای آکادمیک ختم میشوند یا اینکه مطالعه و کسب تخصص در آنها نسبت به استفاده از آن، بازخورد زیادی ندارند. به همین خاطر افراد در مقطع کارشناسی ارشد با تجربه و نگاهی عمیقتر میخواهند یک فرصت دیگر برای جذب و ورود به بازار کار مورد نظر خود را داشته باشند که میتوان این گزینه را، یکی دیگر از مزیتهای تغییر رشته دانست.
مهمترین عیبهای تغییر رشته در مقطع کارشناسی ارشد:
قطعا انجام هرکار و تصمیمی در کنار مزیتها، یکسری ایراد هم دارد که از مهمترین آنها در بحث تغییر رشته میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
از دست رفتن زمان
همانطور که میدانید زمان، بخشی از بزرگترین سرمایه هر انسان است و باوجود اینکه یک تغییر رشته خوب میتواند ادامه مسیر بهتری را برای شما فراهم کند تا از آن به نحو احسن استفاده کنید اما این واقعیت وجود دارد که شما بخشی از زمان خود را صرف مسیر اشتباه کردهاید. همچنین هنگام انتخاب رشته جدید باید زمان و انرژی بیشتر بگذارید تا هم برخی از عقبافتادگیهای دوره کارشناسی را برای درک بهتر رشته انتخابی جبران کنید و هم بتوانید یک موقعیت و شرایط ایدهآل از آن برای خود بسازید.
صرف هزینه
قطعا تغییر هر تصمیمی علاوهبر پرداخت بهای زمان، نیاز به صرف هزینه دارد. یعنی شما ممکن است برای کارشناسی خود یکسری هزینه برای دوره یا کتابهای آموزشی خود انجام داده باشید که در برخی مواقع این موضوع برای تغییر رشته در مقطع کارشناسی ارشد به کامپیوتر نیز وجود دارد که باید به این موضوع توجه داشته باشید. گرچه انتخاب درست تصمیم میتواند آینده مالی خوبی برای شما بساز اما باید بهای آن را قبل از رسیدن به شرایط مورد نظر پرداخت کنید.
شرایط تغییر رشته به کامپیوتر در مقطع کارشناسی ارشد:
بر اساس قوانین سازمان سنجش کشور تغییر رشته از کارشناسی به ارشد محدودیتی نداشته و افراد بدون درنظر گرفتن رشته دوره کارشناسی خود میتوانند رشته مورد علاقه خود در مقطع ارشد را ادامه دهند. فقط باید این نکته درنظر داشته باشید که در صورت نیاز، باید حداکثر 12 واحد درسی را به عنوان پیش نیاز آن رشته پاس کنید. در واقع یکی از شرایط تغییر رشته در ارشد، گذراندن 2 ترم از رشته اولیه در مقطع ارشد است و این یعنی، افراد بعد از گذراندن این دو ترم، می توانند برای تغییر رشته اقدام کنند.
پس میتوان به طورکلی شرایط تغییر رشته به کامپیوتر در مقطع کارشناسی ارشد و حتی دیگر رشتهها را اینگونه اعلام کرد:
- الزامی بودن گذراندن حداقل 2 ترم یعنی معادل 24 واحد درسی در مقطع ارشد
- حد نصاب بودن معدل رشته فعلی
- کسب نمره قبولی در مصاحبه یا گزینش رشته مقصد
- امکان تغییر رشته در مقطع کارشناسی ارشد برای یکبار
- مجاز نبودن به تغییر گرایش درصورت مشروط شدن دو ترم در کارشناسی ارشد
- معدلسازی دروسی که قبلا در رشته مبدا گذرانده شده با دروس مشابه رشته فعلی
- پایین نبودن نمره قبولی آزمون ورودی داوطلب از نمره آخرین فرد پذیرفته شده در رشته مقصد
- کسب موافقت تغییر رشته در دانشگاه مقصد
- پایین نبودن نمره دروس گذرانده شده از 12 به پایین در رشته قبلی
حال که با شرایط تغییر رشته آشنا شدید، ما سعی کردیم تا برخی از رشتههای مناسب با مدرک تحصیلی برای تغییر گرایش در مقطع کارشناسی ارشد را در جدول زیر برای شما عزیزان گردآوری کنیم که البته تصمیمگیرنده نهایی شما هستید. اما انتخاب رشتههای مناسب برای گرایشهای مختلف بدین شرح است:
نام رشتههای تحصیلی | رشتههای مناسب برای تغییر گرایش | رشتههای نامناسب برای تغییر گرایش |
MBA و سیستمهای اقتصادی و اجتماعی | رشتههای فنی و مهندسی و رشتههای علوم پایهای با دروس ریاضی و آمار | رشتههای مدیریتی در گرایشهای مختلف رشته های علوم انسانی |
مدیریت مالی | گرایشهای مختلف رشتههای مدیریت مالی، حسابداری، مدیریت بازرگانی و رشتههای آشنا با دروس مالی | رشتههای ناآشنا با مباحث مالی و اقتصادی |
مدیریت IT | رشتههای مدیریتی، صنایع و رشتههای دارای دروس تحقیق در عملیات | وجود ندارد |
رشتههای مدیریت صنعتی، بازرگانی، بهرهوری، منابع انسانی و مدیریت اجرایی | رشته های آشنا با مسائل مدیریتی عدوم وجود مانع برای ورود به دیگر رشتهها |
وجود ندارد |
در نهایت….
ما سعی کردیم تا تمامی نکات تغییر رشته به کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر را خدمت شما عزیزان بیان کنیم اما برای انتخاب و تغییر رشته در مقطع کارشناسی ارشد حتما دو معیار خودشناسی برای تشخیص علاقه و تعیین اهداف بلند مدت و کوتاه مدت و همچنین شناخت رشتهها، شرایط تحصیلی و کاری آنها را در دستور کار خود قرار دهید تا انتخاب بهتری داشته باشید.
اگر بازهم سوالی درباره تغییر رشته کارشناسی ارشد داشتید، حتما با مشاورین ما در نکته طلایی تماس حاصل فرمایید.
سلام وقت بخیر.میخواستم بپرسم از رشته حسابداری به رشته مهندسی کامپیوتر هم در مقطع لیسانس و هم در مقطع ارشد میشه تغییر رشته داد ولی نمیدونم کدوم برای من مناسب تر است. ممنون میشم اگه کمکم کنید.
سلام وقت بخیر – باید بیشتر از این تغییر رشته دانست ولی در کل در صورتیکه هدف شما تغییر رشته باشه در مقطع ارشد مناسب تر است البته شایان ذکر است اگر تغییر رشته در مقطع ارشد انجام شود نیاز به مطالعه دروس کنکور از پایه می باشد که نشدنی نیست و نیاز به تلاش بیشتر می باشد